Jamathi serie 1  No. 149    1969

 
 

ihhlilihiohoihihiihihj

 

Introductie - geschiedenis

Deze Jamathi heb ik op 16 jarige leeftijd nieuw gekocht voor het toendertijd uitzonderlijke bedrag van fl1400 een Kreidler koste ongeveer fl 1000.


Na z’n 6 jaar trouwe dienst en minstens 80 000 km aan een buurjongen verkocht, ondertussen stond er al een Honda CB750 in de schuur. Later altijd spijt gehad dat de Jamathi verkocht is.


En dan gebeurt het, hij staat ineens op Marktplaats, behoorlijk uitgekleed, maar het is hem!!!

Nico Crone is me voor, en koopt de Jamathi, welke ik na een tijdje weer van hem kon overnemen.


Eindelijk is de cirkel weer rond, maar nu moet hij nog klaar, en het liefst voor 28 07 09, precies 40 jaar na dat ik hem nieuw heb gekocht.

Jamathi is een van de meest bijzondere brommers ooit in Nederland gemaakt, eigenlijk een hoge kwalitijd motorfiets.


Deze heb ik 40 jaar geleden nieuw gekocht en gelukig weer gevonden,  

Ondertussen had Nico Crone naast de volledige demontage, ook al het nodige gedaan.

De meeste aluminium delen gepolijst, en zaken als trapper mechniek, veren enz laten verchromen, het missende cilindertje erbij gevonden, en bv ook al nieuwe RANDELLI velgen gemonteerd, waarover later meer.

Om evt misverstanden te voorkomen is NU een stukje uitleg eerst nodig.


Uit de introductie is te lezen dat ik een sterke emotionele binding met dit exemplaar heb.

Daarnaast ben ik eigenaar van een restoratie bedrijf in carburateurs, en heb ik daarom tov een liefhebber die dat in z’n vrije tijd doet  meer mogelijkheden, en zal deze dan ook benutten tijdens deze restoratie.


Omdat dit m’n eerste twee wieler restoratie is, ben begonnen om eerst een ruwe planing te maken wat er moet zoal gebeuren.

Met in eerste instantie de nadruk op de zaken welke “buitens huis” gedaan moeten worden, zoals bv het opnieuw nikkelen van frame, vork poten enz.


Dat blijkt nog niet zo makkelijk, je weet simpel niet wat je tegenkomt.

Een groot voordeel is dat de Jamathi club voorzitter vlak bij woont en Dik is heel enthousiast, je kunt altijd vragen, daarnaast dient m’n serie 2 restoratie project hier en daar ook als voorbeeld.


Veel plezier met het lezen van deze site.


De restoratie is opgedeeld in div blokken zoals Frame, Vering enz.Even een leuk klusje tussendoor, de rem hendels. Eerst alle val beschadegingen wegschuren, daarna polijsten, en voor een zo orgineel mogelijke look het polijsten weer gedeeltelijk iets minder maken dmv trommel polijsten. Veel andere delen zoals de carters, de cilinder en kop enz worden ook zo behandeld.

De Km teller.

De teller en de steun zijn bij beide Jamathi’s verdwenen, wel een teller gevonden op “Vehikel” maar de steun moet gemaakt worden. Ahv foto’s eerst maar een tekening en daarna uit 3mm dik plaat 2 beugels gemaakt, ben je dan tog maar mooi een kleine zaterdag druk mee.